Welke potentie of verdunning?

Tegenwoordig kan men in Nederland – in tegenstelling tot het Duitstalige buurland - niet zomaar een homeopathisch middel bij de apotheek halen. Een lage verdunning of potentie van D1-D12 is weliswaar nog zonder recept verkrijgbaar, hoewel dit ook al met veel moeite gaat door de opmerkelijk lange wachttijden. In alle drogisterijen staan vrijwel de meest voorkomende homeopathische middelen direct ter beschikking. Is een potentievoorschrift hoger dan D15, dan dient men daarvoor een officieel recept te tonen.

 

Het getal honderd geeft een ‘centimale’ C-verdunning aan en het getal tien een ‘decimale’ D-verdunning. Een C1-verdunning betekent 1:100. Als deze procedure van verdunnen nog eens wordt herhaald, dan wordt een C2-verdunning gecreŽerd. Hoe vaker een verdunning plaatsvindt, hoe krachtiger het geneesmiddel wordt. Kracht in het Latijn luidt ‘potentie’ of ‘dynamiek’ en betekent verdunnen of ‘potentiŽren’. Homeopathie is een moeilijk uit te leggen thema. In diverse hoofdstukjes wordt het uitgelegd.

Dr. Hahnemann ging tot C30, maar tegenwoordig bestaan er wel potenties van C100.000 of zelfs nog veel hoger. In het ritmisch schudden ligt het geheim van de krachtontwikkeling of het potentiaal. In BelgiŽ en Frankrijk worden Q-potenties toegepast. Nederland en Duitsland zijn gericht op andere verdunningen zoals o.a. LM-potenties, D- of C-potenties. Wat de homeopaat als ‘globuli’ aanduidt wordt in Frankrijk en Nederland ‘granule’ genoemd.

 

Een grondstof wordt in een bepaalde potentie gedynamiseerd. Hoewel er een geringe mate aan stof aanwezig is, wordt een frequentie bereikt, die tegengesteld is aan haar eigen werkzame stof. De opbouw van de basisstof gebeurt vanaf een bepaalde verdunning. Het slangengif ‘’lachesis’ kent nog toxische verschijnselen tot zelfs in een D8-verdunning, terwijl andere giftige stoffen niet-toxisch zijn in een D4-verdunning. Hoe hoger de potentietrap, hoe kleiner de concentratiestof die moleculair niet meer aantoonbaar is. Er kan pas sprake zijn van een homeopathische potentie vanaf een bepaalde verdunningstrap, die eigen is aan de gepotentieerde stof. Voor dit bereikt is, spreekt de homeopaat van een gedynamiseerde stof.

Aan de oorspronkelijke oerstof is een tegengestelde werking te zien. Een lage potentie kan dezelfde eigenschappen bezitten als de oerstof waaruit ze is bereid. Dat is een uitgesproken materiŽle aanwezigheid. Hoe hoger de potentie, hoe hoger de toegevoegde waarde-energie, die langzaam opgenomen wordt (energetische inertie). Hoe langer dit doorwerkt, hoe groter het energiepotentieel.

<terug naar overzicht

©           www.natuurarts.info