Welke kleur heeft gezonde urine?

De urine wordt naar kleur beoordeeld. Normaliter is urine goudgeel van kleur. Dit wordt veroorzaakt door de kleurstof urochroom. Deze wordt continue in een en dezelfde hoeveelheid geproduceerd. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur helder, maar bij sterk geconcentreerde urine donkerder. Als men meer water drinkt wordt de kleur van de urine vanzelf lichter. Een lichte verkleuring treft men ook aan bij medicijnen die ontwateren en bij slecht ingestelde diabeteskwalen of bij onvoldoende werkende nieren. Donkere urine betekent meestal indikking van urine. Bij leverzieke personen kleurt het stofje bilirubine de urine donker. Bij hepatitis en geblokkeerde galwegen of verstopping is urine meestal bierbruin van kleur!

 

De gele urinekleur van een geconcentreerde ochtendurine stamt af van de zogenaamde urochroomstofjes. Dat zijn urinepigmenten. Is in het reagensbuisje een verminderde of beperkte resorptie aanwezig waarin geconcentreerde urine wordt gedaan, zo wordt door het verdunnen van de urine de pigmenten lichter van kleur. Witte urine verschijnt in beeld wanneer lymfvloeistofjes in de urinewegen overlopen (chylurie). Dit komt voornamelijk voor bij hyperfosfaterurie en plasmacytoom. Een melkachtig troebele urine komt voor bij pyurie (bijv. bij infecties). Zwarte urine duidt meestal op uitscheiding van melanine of ochronose. Dit laatste geeft een aangeboren blauw zwartachtige verkleuring van het bindweefsel. Gescheiden urine met rode of roodbruine kleur en gecentrifugeerd door celbestanddelen, duidt op hemoglobinurie. Vaak is het serum roodachtig. Het stofje myoglobinurie verkleurd.

 

kleur urinering: aantoonbaar op: conclusie:

bleekgeel tot lichtbruin: fysiologische kleur: normaal:

 

kersenrood scatool verdacht op ileus, vervuilde darm

blauw, blauwachtig indicaandysbiose, mycose

groen, groenachtig bilirubine, biliverdine galkwaal, stuwend afvloeisel

melkachtig tot wit eiwit renaal eiwitverlies, nierinfectie

schuimig opbruisend carbonaten, uraten gasvorming in darm, winden

schuimkroontje blaas of niersteen path. verand. urogenitaal gebied

vlokkig of troebel blaaslijden, fluor albus

kastanjebruin urobiline verdacht op leverfunctiestoring

donkergeel urobilonogeen verdacht op leverfunctiestoring

donkerbruin-zwart melanine verdacht cancer. huidslijmvliesziekte

violet bence-jones-lichaam plasmocytoom

 

pH-waarde

De pH-waarde schommelt tussen 4,5-8.0. Die kan middels een teststrookje gemeten worden. De strookjes, bij elke apotheek verkrijgbaar, bezitten een gevoelige pH-kleurstof. We zien bij pH-waarden vaak storingen van de zuurbasenhuishouding. Zelfs niersteenvorming.

<terug naar menu

  www.natuurarts.info