Complexe homeopathie of complexhomeopathie?

Het uitzoeken van een enkelvoudig middel is een kwestie van tijd. Dit kent de gangbare geneeskunde niet. Het is trouwens een kwestie van voorlichting en begeleiding. Hahnemann heeft waarschijnlijk nooit complex-geneesmiddelproeven op gezonde personen uitgeoefend, wat trouwens ook onmogelijk is. In de homeopathie kan nooit iets worden voorgeschreven vanwege iemands aandoening alleen. Toch is complexhomeopathie graag gewild (het is zo gemakkelijk), omdat zulke middelen bij uitstek te combineren zijn met andere technieken. Wanneer de homeopaat/arts/genezer meer inzicht verwerft over alle fundamentele begrippen van de meest belangrijke en gebruikelijke homeopathische middelen, dan kan hij deze kennis op meerdere fronten toepassen. De zieke hongert naar informatie en wil zich ‘ergens van bewust´ worden, maar hij weet niet hoe. De zieke is op zoek naar zielsmatig voedsel. Dat kan hij pas ontvangen wanneer hij zich verschoont van al zijn afvalstoffen. Door hem eerst later op ‘dieet’ te zetten in combinatie met enkele homeopathische drainagemiddelen, dan zal hij vanzelf ´honger´ krijgen naar wat zijn ziel hem ingeeft.

Chronische kwalen duren langer dan de acute. Chronisch komt van ‘chronos’ en betekent ‘langdurig’. Een homeopathisch middel is te vergelijken met een lege of een volle cassette. Beide wegen evenveel. In het homeopathisch middel is er krachtenergie ingeperst. Het middel kan pas zijn werk doen als iemand het ‘gebruikt’. Dat is hetzelfde door een CD af te spelen. Muziek wil immers gehoord worden. Homeopathie is een kunst, net als een pianospel.

 

Iemand neemt tien verschillende homeopathische middelen in. Maar zijn lichaam weet niet waarop het zal moeten reageren. Een hond wordt door tien verschillende mensen geroepen, maar hij weet niet naar wie hij zal moeten luisteren. Als iemand een heftige reactie krijgt op het plantaardige zenuwkruidmiddel Sint Janskruid, dan kan hij dit beter in een homeopathische lage verdunning innemen. Complexhomeopathie wordt in Nederland graag toegepast. Daar is ook niets verkeerds aan. Homeopaten maken er graag gebruik van. Over het algemeen houdt de homeopaat niet van fabriekssamengestelde middelen, liever combineert hij deze zelf op individuele basis. Achtergrondkennis van elk homeopathisch medicijn getuigt van hogere psychologie. Zulke kennis is onmisbaar inzake de psyche. In de homeopathie komt het regelmatig voor dat er twee of drie middelen worden samengesteld. Deze dienen wel apart te worden ingenomen en mogen niet in strijd zijn met andere verdunningen. De potentie speelt daarbij een belangrijke rol. De homeopathische farmacie maakt het de natuurgenezer of homeopaat erg gemakkelijk, want kant en klare middelen staan de behandelaar zomaar ter beschikking. De klassieke homeopathie kent geen bijsluiters; dat is ook niet handig omdat enkelvoudige middelen een scala aan symptomen kennen. Om deze allemaal in een bijsluiter te vermelden is niet echt relevant. Over één enkel middel kunnen wel diverse bladzijden aan symptomen worden opgesomd. Sinds de wet op homeopathische registratie is slechts de arts/genezer elke indicatie voorbehouden. Een complexmiddel geeft meerdere kwalen aan. Iemand met schouderpijn kan een complexmiddel gebruiken waarin tien verschillende middelen samengesteld zijn. Datzelfde complexmiddel kan evengoed passen bij spit of kiespijn als de samenstelling daarvoor ook werkzaam is. Dit geldt evenzo voor enkelvoudige middelen. De homeopaat geeft dus liever drie middelen met tussenpozen om kettingreacties te vermijden.

<terug naar overzicht

©           www.natuurarts.info