Home
 Over ons
 Diagnose stellen
 Behandelmethoden
 Kennisbank
 Contact

WWW.NATUURARTS.INFO

Personalia
Over ons
Onze visie
De praktijk
Onze diensten
Consult & Tarieven

        
   

Gerard Huige
   Gerard Huige

Mijn passie

Als oude rot in het vak (bijna 40 jaar ervaring!) leer ik nog steeds nieuwe dingen. Met dankbaarheid kijk ik terug naar de beginjaren zeventig van de vorige eeuw, want het geluk viel mij ten deel om bij een arts voor chiropraxi & natuurheelkunde gedurende een aantal jaren in mijn studietijd in  Hannover als medewerker en assistent te mogen functioneren. Zijn specialiteit werd later ook de mijne. Toen ik nadacht om zelf op beide benen te staan en mij wilde vestigen in Nederland en mijn studie eenmaal was afgerond, ben ik al spoedig weer naar Nederland teruggegaan.  Inmiddels heb ik nu 37 jaar zelfstandig praktijk gevoerd en daarbij zijn de stagejaren in Hannover nog niet eens meegeteld. Ik volg per jaar de verplichte studiedagen zowel in Duitsland als in Nederland om mijn licenties te updaten.

Mijn grootste werkgebied is de gerichtheid op het bewegingsapparaat, dat wil zeggen, alles wat met de beweging van botjes en gewrichten te maken heeft zoals het skelet, de grote en kleine gewrichten van knie, heup, schouder en rugwervels.

Gezondheidsvisie en culturen

Soms ben ik verbaasd waar al die mensen vandaan komen, zelfs uit Belgie en Duitsland. Ook behandel ik veel Turken. Mijn visie op gezondheid komt overeen met hun cultuur. Het liefst behandel ik nek- en schouderklachten en daarnaast wat verband houd met de rug. Veel klachten kunnen ontstaan door een verkeerde stand van de atlas en scheefstand van de bekken. Naast het manueel behandelen (dat veel disciplines kan inhouden zoals osteopathie en chiropraxi), is het vooral van groot belang om het milieu in de omgeving van het zieke deel van gewricht of wervel positief te beÔnvloeden. Ik bedien mij met behulp van diverse technieken, zoals scenar, baunscheidtisme met aansluitend een dieptemassage, die verder gaat dan een gewone massage. Terwijl het manke deel wordt voorbehandeld, wordt hierbij gelijktijdig een medicijn in het zieke deel gemasseerd om de stofwisseling in dat gebied te optimaliseren.

De feitelijke behandeling wordt beeÔndigd met de zogenaamde Duitse schrŲpfmethode (cupping), die de mogelijkheid biedt om afvalstoffen uit zieke delen te verwijderen (Turks: Hashamat-methode). Het draait vooral om de aanhechtingsspieren, die links en rechts van de rug – of elders in het lichaam - soms de wervels kunnen dichtknijpen, zodat op die gebieden minder tussenruimte kan ontstaan en waardoor vroeg of laat uitstulpingen aan het licht komen, de zogeheten hernia. Het is belangrijk om vooral het milieu en de zuurgraad aan te pakken en daarmee de stofwisseling in het mankement opnieuw een kans te geven. Ik geef soms een paar simpele oefeningen mee (2 x daags 2 minuten) en vaak met een homeopathisch middel of een kruidensuppletie.

Behandelingstechnieken

Wanneer deze eerste grondbeginselen van aanpak niet snel genoeg functioneert, doe ik een stap verder en dan bedien ik mij van een trekpleister, waarvan de grondstof van kostbare gehalte is, die ik door een Duitse apotheek laat samenstellen. Deze harsachtige stof wordt op een willekeurige warmtepleister bevestigd en vervolgens op het slijtagedeel geplakt. Uiteraard zijn er nog meer technieken, die bij een gedegenereerde rug, nek, schouder of kniegewricht toegepast kan worden. De behandelingstechnieken zijn bij mij specifiek en eigenaardig, maar het werkt wel allemaal.

Homeopathie bij kinderen

Een andere, maar zeker niet onbelangrijk onderdeel van mijn werkwijze is homeopathie bij kinderen. Hoe vaak snottert een kind niet, is het constant verkouden, heeft het oorpijn, bronchitis, buikklachten, leerproblemen, concentratieproblemen of een eczeem? Dit alles is in het kader van de kindergeneeskunde gemakkelijk met homeopathie te behandelen. Vele mensen zijn mij dankbaar en dat geeft mij ook een super gevoel. Ik ben nu 64 jaar en ik hoop dit beroep nog zes jaar te mogen uitoefenen. De mensen weten mij altijd te vinden. En…

geduld is een schone zaak.


Holkje Huige
Holkje Huige v.d. Weij

Wijsheid van het lichaam
Als arts voor natuurgeneeswijze boeit het me om bezig te zijn met een natuurlijke levensstijl en op welke wijze voeding, beweging, adem, meditatie, licht- en luchtbaden en natuurlijke middelen ingezet kunnen worden om tot genezing te komen.
Het lichaam zie ik niet als een machine die het altijd moet doen, maar ik vraag me af, - samen met de cliŽnt- “wat heeft je lichaam nodig, wat voor signaal zendt je lichaam middels haar symptoom uit? Hoe kunnen we de wijsheid van het lichaam eren in plaats van te negeren?”
Het lichaam drukt middels de ziekte uit dat er ergens een gebrek is, waarvan de oorzaak dikwijls gezocht kan worden in de voeding, stress of in de psyche. Waarbij we soms iets aan dienen te pakken of te veranderen.
Achter elke ziekte of symptoom gaat een verhaal schuil, dat ontsluiert kan worden door de zieke zelf. Dat is dus zeer individueel.
Ziekte is iets dat bij het leven hoort en dat dien je niet te vermijden, niet weg te drukken.
Een chronische ziekte kan een leidraad worden om nog voorzichtiger, preciezer en liefdevol met jezelf om te gaan. Dit kan dan weer via voeding, kruiden, homeopathie en gezamenlijk uitvinden wat een stap kan zijn naar jezelf.
Eigenlijk voel ik me als “de advocaat van het lichaam”, ik neem het op voor het lichaam van de cliŽnt.
 
Een kijk op Psychosynthese als bewustwordingsproces
Naast de Natuurgeneeswijze boeit me het vakgebied van de Psychosynthese en zo nodig combineer ik deze beide.
Psychosynthese is een transpersoonlijke psychologie, die zich richt op het wezen van de mens, op dat wat zich wil ontvouwen tijdens het leven.
Net zoals de natuurgeneeswijze aanzet tot, zo stimuleert ook Psychosynthese het helende vermogen in de mens. Geen enkel symptoom wordt onderdrukt, maar er vindt een proces plaats van acceptatie. Zodat elk symptoom met hulp van wat nodig is kan transformeren tot zijn oorspronkelijke kwaliteit.
Juist zoals het “on”kruid helende vermogens bezit (bijv. paardebloem steunt de lever evenals stinkende gouwe), ligt er diep verscholen in een lastige eigenschap een kwaliteit verborgen.
Bewustwording is een punt van keuze in jezelf, de Dirigent in jezelf, de plek waar je zonder oordeel naar jezelf kijkt, dat kan je een gevoel van vrijheid geven. Op deze plek kun je stuur uitoefenen over je lichaam, gevoelens en gedachten. Daarnaast kan het een gevoel geven van innerlijke rust en verbondenheid met datgene wat jou omgeeft.

Bijna 37 jaar praktijk

 
“Ik heb altijd een bijzondere belangstelling gehad voor de homeopathie. Maar het is tijdens mijn medische studie, die ik van 1968 tot 1976 volg aan de Universiteit in Utrecht, dat de homeopathie echt begint te lonken. Ik verdiep mij verder in homeopathie en natuurlijke geneeswijzen en in maart 1976 zoek ik een stageplek in de natuurheelkunde.
 
In dat vak ontmoet ik mijn huidige man Gerard Huige. Hij beoefent zijn praktijk als gediplomeerd natuurheelkundige. Officieel praktiseert hij al vanaf 1 juli 1975 en in 1976 beginnen wij samen een praktijk in Assen.
 
Van Gerard, die zijn studie genoot aan de Heilpraktikerfachschule van Hannover, leer ik veel. Daarnaast volg ik, ook samen met hem, veel opleidingen: iriscopie, voetzone- reflextherapie en maak ik kennis met de natuurlijke geneeswijzen in Duitsland, Zwitserland en Schotland. Het passeert allemaal de revue.
 
Wij schrijven 1987 als wij onze praktijk vestigen in Raalte, waar mensen van heinde en verre ons weten te vinden. Vandaag de dag geven wij ook lezingen, cursussen en workshops over diverse onderwerpen, zowel in Nederland als in Duitsland.
 
Wij mogen tevreden terugkijken op de afgelopen zevenendertig jaar, maar blijven niet stilstaan bij deze mijlpaal. Wat blijft is de drijfveer om zieke mensen weer beter te maken.”
 
Is getekend,
 
Holkje Huige, arts