Home
 Over ons
 Diagnose stellen
 Behandelmethoden
 Kennisbank
 Contact

WWW.NATUURARTS.INFO

Psychosynthese
Homeopathie, kruiden en spagyriek
Darm- en immuniteitstherapie
Hulpverlening Relatietherapie
Scenar
Het bewegingssysteem
Pijnbestrijding
Voedingstherapie
Diverse andere therapieŽn

Scenar, een nieuwe pijnbestrijding
Scenar is een hoog technologisch, medisch hulpmiddel dat werd ontwikkeld door de Russen voor hun kosmonauten. Het team dat de Scenar uitvond won de Russische equivalent van de Nobelprijs. Scenar wordt op het zieke lichaamsdeel gezet en verzendt dan een bericht naar de hersenen om dit gebied van het lichaam te herkennen en te helpen. De hersenen worden geactiveerd en monitoren het probleemgebied. De Scenar activeert de vezels van het zenuwstelsel om neuropeptiden te produceren en reguleert de peptiden die het helende proces moeten versnellen. De Scenar doet dienst als regelgever van de fysiologische functies en helpt de pijn te regelen en het herstel te versnellen.
Elektronische geneesheer 'praat' met het lichaam apparaatje scant en behandelt tegelijkertijd. Neemt klachten weg en bestrijdt pijn.
Scannen en behandelen. Dat is wat het scenarapparaat doet. Het vangt prikkels van het lichaam op, registreert ziektes en blokkades en zendt genezende impulsen terug. Daar waar andere apparaten als een magneet- en bioresonantiesysteem alleen signalen uitzenden of ontvangen, doet het scenarapparaat beide. Het gaat als het ware de dialoog aan met het lichaam en kent bovendien de taal van elk lichaamsdeel,  waarmee het zich andermaal van andere apparaten onderscheidt.

Het was tijdens het Heilpraktikercongres in Karlsruhe (2005) dat ik voor het eerst zelf getuige mocht zijn van het effect van dit apparaat. In navolging van een enthousiaste collega liet ik mij behandelen voor een klein ongerief in mijn lichaam dat als sneeuw voor de zon verdween. Ik kon nauwelijks geloven dat dit kleine apparaatje, nauwelijks groter dan een tv-afstandsbediening en slechts uitgerust is met 1,5 v batterijen, zo snel en zo goed zijn werk deed.

 
Scenar in de praktijk
Meer dan vijftien duizend succesvolle scenarbehandelingen in de pijngeneeskunde zijn al regulier gedocumenteerd. Aan de universiteit van Wenen wordt de werking van de scenarbehandelingsmethode bijvoorbeeld op eierstokcysten onderzocht. Aan de universiteit van WŁrzburg bestuderen medici psychosomatische pijnen, die met scenar waren behandeld. In het plaatselijke ziekenhuis van de Duitse stad Wertingen worden sinds juni 2004 fracturen (postoperatief) met scenar fantastisch behandeld.  

In Duitsland werken intussen een paar duizend Heilpraktikers en een x-aantal duizend artsen in klinieken en ziekenhuizen met scenar; zelfs de huisartsenpraktijken werken graag met dit apparaatje. In Europa bestaat deze methode sinds 2002.

Voor collega’s in de praktijkgerichte (natuur)geneeskunde is scenar een aanzienlijke verrijking als therapiemethode. De behandeling bedraagt per consult ongeveer een halfuur tot vijfenveertig minuten. De met scenar werkende collega’s berichten bijna zonder uitzondering over een toenemende vraag bij hun patiŽnten, omdat die helpt.
 
Pijnbestrijding met scenarapparaatje scenar
Een van de moeilijkste en belangrijkste opgave in de geneeskunde is pijnbestrijding. De natuurgeneeskunde probeert geneesprocessen op te wekken, terwijl de gangbare geneeskunde deze helaas onderdrukt. Hoewel een medicamenteuze behandeling de pijn onderdrukt of tempert, probeert de natuurgeneeskunde via het gebruikelijke regulerende mechanisme de pijn en haar gevolgen fysiologisch te beÔnvloeden. De therapie met zwak elektrische stroom heeft door de ontwikkeling van het scenarapparaatje een nieuwe betekenis gekregen. Het werkt via huidcontact op de huidzone en is afhankelijk van welk antwoord het van het lichaam terugkrijgt. De uitgekozen huiddelen worden als het ware bestreken. Aan de hand van de gelokaliseerde gemeten plekjes worden er specifieke meetwaarden aan ontleend. Bij onafgebroken huidcontact loopt een reactie-impuls door het apparaatje naar de lichamelijke prikkel.
Vervolgens wordt er een dynamisch proces op gang gebracht, in tegenstelling tot alle andere elektronische therapieŽn, waarbij slechts stroom door het lichaam vloeit. Daarmee is een heel bijzondere vorm van impulstherapie ingeluid. De resultaten zijn verbluffend. Meestal vindt er spoedige genezing plaats of een directe afname of een verzachting van klachten of pijnuiting.

Voor een succesvolle behandeling van de scenartherapie is het van essentieel belang om een gefundeerde scenaropleiding gevolgd te hebben. Jaarlijks worden meer dan 1500 medici uit Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland succesvol opgeleid. Deze bijzondere vorm van toepassing heeft zich de laatste jaren in het medische reguliere circuit snel verbreidt. Er bestaan vele gebruikers, voornamelijk in de Duitssprekende landen, Engeland en zelfs ook in de USA. Achter deze techniek schuilt een totaalgerichte behandeling. De hoofdlijnen van deze behandeling hangen af van de lichamelijke reacties.

Reacties bij de scenartherapie
Het is gebruikelijk dat bij een natuurgeneeskundige behandeling eerst een zogenaamde actieve reactie of geneespijn ontstaat, die zelfs bevorderlijk is. De soms wat hinderlijke nawerking is zelfs graag gewild en verdwijnt vanzelf. De eerste vraag die aan de patiŽnt wordt gesteld is meestal, wat eraan schort als mankement. Meestal wordt dan een lokale pijn aangegeven. Dit is in de scenartherapie de zogenaamde eerste “dominosteen”, die door het lichaam wordt aangegeven en waar de overige “stenen” van afhankelijk zijn als deze eerste “steen” tenslotte valt. Vaak wordt na de behandeling van een pijnlijke plek waargenomen dat ook andere klachten zomaar verdwijnen of weer tijdelijk aanwakkeren. Soms is ťťn lokale behandeling al voldoende om de patiŽnt ervan te ontlasten. De therapie kan zowel bij acute als bij chronische kwalen in elk stadium worden toegepast.
 
De computerbestuurde chip in het scenarapparaatje wekt namelijk impulsen op, die in de vorm bijna gelijk zijn met de lichaamseigen zenuwimpulsen. De therapeut herkent daarin de antwoorden van het lichaam. Scenargeneeskunde is feitelijk een combinatie van een hoog technisch systeem, dat gebaseerd is op biologische processen en signalen in het lichaam en deze corresponderen met alle energiebanen. De neurofysiologische en natuurgeneeskundige methodieken vormen een bestanddeel van de algoritmetherapie, die de zelfhelende krachten in de mens bevordert. Slechts de energetische en werkzame impulsen worden afgegeven via het lichaam. Deze zijn samengesteld uit een voorimpuls en een hoofdimpuls. De voorimpuls kan door de therapeut via de display ingesteld worden als een belangrijke parameter, die overigens weer vele instellingen en combinaties kent. De ingebouwde elektrode meet zowel de huidweerstand als de reactieverandering van zenuwprikkels.
 
De signalen van de biofeedback worden als ťťn schakelplan logistiek aan elkaar verbonden en op elkaar afgestemd. Na de eerste voorimpuls komt het tot een direct initiale reactie en kettingreactie. De signalen van de biofeedback worden telkens met de voorafgaande en alle eerdere lichaamsreacties vergeleken. De behandeling heeft op de gewenste plek een nieuw evenwicht in het lichaam bereikt en het proces van heling geactiveerd.
 
 Werkwijze bij de scenartherapie
Het aantal behandelingen wordt bepaald door de individuele reactiegeschiktheid. Bij acute klachten zijn vaak 3-5 behandelingen al voldoende. Bij chronische en ook functionele klachten zijn meerdere sessies noodzakelijk. De techniek is vooral gefixeerd op het opsporen van de hoogste formulescore. De behandelde locatiepunten op het lichaam zijn niet altijd identiek met de manifestatieplek van de klacht zelf. Omdat de huid en het zenuwweefsel uit een gelijk kiemblad (ectoderm) ontstaan, kan via de huidreactie een regulatief neurofysiologisch proces op gang gebracht worden.
Tijdens de behandeling geeft de patiŽnt zijn therapeut bepaalde informatie door (overigens zonder dat de patiŽnt het weet), welke plek de meeste behoefte heeft aan een behandeling. Zoiets ontstaat door het weergeven van de asymmetrie (tijdens het zogenaamde bestrijken op de huid), waardoor een locale roodheid of bleekheid kan ontstaan. Als het apparaatje blijft kleven op de huid of een akoestisch geluidssignaal afgeeft, zijn dit al bepaalde aanwijzingen. De display geeft precies de waarden aan en het kan daarom gebruikt worden als een belangrijke parameter.
Er wordt gelet op de reacties van het lichaam door de afgestane impulsen, die per persoon en per situatie kunnen verschillen. De instroming van het scenarapparaatje wekt zogenaamde bipolaire impulsen op, die identiek zijn aan de lichaamseigen zenuwimpulsen. Steile opklimmende golflengtes worden gevolgd door een fase van afzwakkende halve golflengtes. Daardoor komt het tot een biofeedback tussen organisme en het apparaatje. De impulsen worden als een zwak kriebelen ervaren of als een gevoel van sterke naaldpieken, grenzend aan gevoelige waarnemingen.
Via de huidzenuwbanen worden de impulsen eerst via de hersenen verwerkt. Het is van essentieel belang om deze neuropeptiden, die via de zenuwbanen van het zenuwstelsel worden geÔnitieerd eerst uit te schakelen en vandaar de zelfhelende reacties van het lichaam teweeg te brengen. Een voorwaarde voor dit effect is om de homeostasen of dynamiek na te streven. Door de opwekking van de eigen genezingskracht herstellen de homeostasen waardoor genezing wordt bereikt. Pijn behoort tot het beschermingssysteem van het organisme om de homeostasen een helpende hand te bieden en dus overeind te houden.
PatiŽnten vinden de behandeling meestal erg prettig omdat er een directe dynamische werking plaatsvindt. Dr. Alexander Revensko is tevens hoofdadviseur van het Russische gezondheidsministerie en professor aan de universiteit in Moskou. Hij geeft op de Duitse scenaruniversiteit regelmatig (Master)seminars.
 
Het doel van de scenartherapie
Het doel is het zoeken en behandelen (veranderen) van asymmetrische partikeltjes. Het belangrijkste criterium voor de behandeling zijn de actuele klachten van de patiŽnt. De uitgekozen huiddelen worden als het ware bestreken en het corresponderende lichaamsdeel wordt ermee behandeld. Hierbij wordt gezocht naar opvallende kenmerken of gevoeligheden, de zogenaamde kleine asymmetriedeeltjes. Zo bevindt zich in een roodachtig huidgebied bijvoorbeeld een kleine verbleking of in een bleek gebied een kleine roodheid. Deze asymmetrie wordt dan de plek van de behandeling.

Contra-indicatie bij de scenartherapie
Alleen bij personen die een pacemaker dragen of implantaties van andere elektronische besturingseenheden hebben, is het toepassen van scenar niet geschikt. Eveneens bij zwangerschap is een plaatselijke behandeling rond het baarmoedergedeelte niet aan te bevelen. Een behandeling over een tumorgezwel heen of bij een pas ontstane trombose, is ten zeerste af te raden.
 
Het menselijk immuunsysteem
De naam scenar staat voor Self Controlled Energo Neuro Adaptive Regulation. Het apparaatje bezit een inwendige centrale met een kleine actieve ingebouwde elektrode. Het pockettoestel spreekt met het lichaam en reguleert het immuunsysteem. Via de display kunnen alle instellingen en meetwaarden worden afgelezen. Voor de diagnose en behandelingsgebieden staan meerdere instellingen ter beschikking. Vooralsnog wordt het vooral in geneeskundige kringen veel gebruikt, waarbij de populariteit zich niet beperkt tot Duitsland. Ook in de Verenigde Staten en Engeland heeft men het ontdekt.
Voor de oorsprong van de scenartechniek moeten wij echter naar een heel ander deel van de wereld. Het academiecentrum van scenar baseert zich op de informatiegegevens van de Russische neuropatholoog professor dr. Alexander Revenko uit Jekaterinboerg, uitvinder en ontwikkelaar van deze geneeskundevorm alsmede andere Russische wetenschappers en artsen. Zij verenigden zich in de zeventiger jaren van de vorige eeuw in een werkgroep, en kregen van de Sovjetautoriteiten een eenduidige, maar moeilijke opdracht mee. Namelijk om een klein apparaatje te maken dat soldaten en kosmonauten onafhankelijk maakt van elke vorm van medische verzorging. Een apparaatje dat de taal van het lichaam begrijpt, een systeem, dat op de antwoordimpulsen van het lichaam reageert en blokkades opheft. Hierin is men geslaagd. Intussen heeft men een grote schat aan ervaringen opgedaan, in samenhang met technieken, die vandaag de dag ook in diverse andere landen met succes worden toegepast.
Het was Revensko bij de ontwikkeling van deze vorm van geneeskunde duidelijk geworden, dat signalen het lichaamseigen systeem stabiliseren. De impulsen moesten zich dicht bij de bron van fysiologische prikkels oriŽnteren. Het vegetatieve zenuwstelsel met al zijn ontelbare verstrengelingen en vertakkingen kan als lichamelijke besturing en regulatieniveau gezien worden. Revensko is het dus gelukt om speciale elektromagnetische impulsen te ontwikkelen, die door het lichaam als lichaamseigen impulsen kunnen worden begrepen. Deze bipolaire impulsen kunnen door artsen en therapeuten op veelvuldige wijze worden bestuurd, terwijl het lichaam deze beantwoordt.
De scenartherapie kan in elk ziektestadium worden toegepast zowel bij acute als structurele klachten. Niet zelden verdwijnen onderdrukte klachten waarvan men zich nauwelijks bewust is. PatiŽnten spreken dikwijls over een verhoogde toename van energie, een diepere en verkwikkende slaap en toename van het welbevinden. Als therapeut heb ik dit zelf aan den lijve ondervonden. Het is weliswaar geen wonderapparaatje, toch zag ik vele wonderlijke praktijkgevallen. De mogelijkheden zijn werkelijk fascinerend.

Scenarbehandeling is aan te bevelen bij:
migraine, nek- en schouderpijn, tenniselleboog, carpaltunnelsyndroom, gewrichtsklachten, (functiestoornissen van spieren en skelet, gewrichten) rug-, knie- en heupklachten, ischias, spijsverteringsproblemen, littekenblokkades, bloedsomloopstoringen, kno-problematiek, hyperactiviteit (ADHD), depressiviteit, allergie, neurodermatitis,  eczeem, stofwisselingsproblemen, hormonale problemen (pijnlijke menstruatie, stoornissen in het immuunsysteem, psychische storingen, blaasontsteking, astma, maagdarmproblemen, chronisch ontstoken darmen (colitis).

Deze symptomen worden met succes behandeld. Scenar behandelt alle vormen van pijn, orgaanstuwingen en inwendige organen. De therapie leidt tot een zelfcontrolerend gebruik en regulatie van neurofysiologische processen.


Noot
Bij personen die een pacemaker dragen of bij implantaties van andere elektronische besturingseenheden is de Scenar-methode niet gewenst. Ook bij zwangerschap is een plaatselijke behandeling in het baarmoedergedeelte niet aan te bevelen. Ook niet een behandeling over een tumorgezwel heen en bij een pas ontstane trombose.
Bron: (Biologische Medizin – 34e jaargang – 2005) en www.scenar.de
Gerard Huige, gecertificeerd Scenartherapeut