Home
 Over ons
 Diagnose stellen
 Behandelmethoden
 Kennisbank
 Contact

WWW.NATUURARTS.INFO

Psychosynthese Homeopathie, kruiden en spagyriek Darm- en immuniteitstherapie Hulpverlening Relatietherapie
Homeopatie
Het bewegingssysteem
Pijnbestrijding
Voedingstherapie
Diverse andere therapieŽn
  
Homeopathie, kruiden en spagyriek
Tijdens het eerste consult wordt verteld dat sinds de laatste ziekte hij of zij zich niet meer zo gezond voelt. Dat betekent, dat er een diepere samenhang moet bestaan en dat nader onderzocht zal worden. Maakt de homeopaat eenmaal vorderingen, dan is de keuze voor het juiste geneesmiddel bijzonder belangrijk. De homeopaat moet veel kennis bezitten van wel een paar duizend homeopathische middelen. Elk middel bezit een scala aan symptomen. Het ene middel veel meer dan het andere.

Homeopathie is een kunst, net als een pianospel. Homeopathie is de boodschap van een middel. Het geeft de geest meer bewustwording. Een homeopathisch stofje, dat chemisch in grote hoeveelheid giftig is, kan in zeer kleine porties een genezende werking hebben. De verdunde concentratie zal het afweermechanisme meer aanzet geven om te prikkelen. Een chemische stof, die toegepast wordt op een gezond mens en bepaalde symptomen oproept, kan er ook weer door worden genezen. Er wordt vooral gekeken naar de persoon die achter het symptomencomplex schuilgaat. De homeopathie kent dus geen vaste recepten. Personen die aan dezelfde kwaal lijden, krijgen niet per se hetzelfde middel.  Bekijk meer informatie over homeopathie, kruiden en spagyriek, of over celvoedingstherapie

   
Homeopathie                         lees alles over homeopatie 

homeopathieDe weg naar homeopathie
De homeopathie heeft in de laatste jaren zich in haar basisstructuur niet zoveel veranderd. Ze is de goddelijke natuurwet tot heil der zieken. De navolgers van Hahnemann zijn met zijn werk doorgegaan en intussen kent de homeopathie meer dan 2000 getoetste medicijnen. De homeopaat moet het passende medicijn vinden voor de zieke. Dit is een lange weg, dat soms een jaar kan duren. Waarom wordt een homeopathisch middel niet met regelmatigheid ingenomen, omdat het een prikkeloverdracht moet blijven. In de reguliere geneeskunde moet men braaf drie keer daags het medicijn innemen.

Homeopathie geen suggestie

Homeopathie berust niet op suggestie. Hoe zouden kinderen, dieren en planten zo fijngevoelig op homeopathie kunnen reageren? Zou homeopathie niet baten, dan zou deze geen lang leven beschoren zijn. Homeopathie bestaat al meer dan 150 jaar! Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking is vastgelopen in de gangbare geneeskunde; het tolereert geen medicijnen meer met gevaarlijke bijwerkingen, maar natuurlijke kruiden.

Door alle ziektesymptomen van de patiŽnt loopt een ‘rode draad’. Deze typeren zowel de ziekte alsook de zieke. Alle symptomen zijn volledig identiek aan het voorgeschreven middel. Zo kan het middel sulfur wel een honderdtal aan symptomen hebben, maar het zou te gek worden om een honderdtal symptomen te moeten hebben, die bij het ziektebeeld horen om dat ťne passende middel te kunnen voorschrijven. Slechts een redelijk aantal klachtsymptomen typeren het ziektebeeld, dat bij dat ťne middel past.

Ook worden ziel en lichaam bij de behandeling betrokken. Homeopathie dringt door tot het diepste innerlijk van de problematiek. Op deze reis wordt de homeopaat, samen met zijn patiŽnt, zich van een heleboel dingen bewust. Deze innerlijke ontwikkeling met de blik naar binnen geeft diepe inzichten. De homeopaat vraagt de behandelde uit te leggen wat deze nu precies voelt en beleeft. Terwijl de patiŽnt dit beschrijft, verwerkt de homeopaat de gegevens, maar vraagt daarover nog iets meer te vertellen.

Zo dringt de homeopaat stapsgewijs dieper door tot de casus totdat hij het kerncentrum bereikt. Dat is het punt waar duidelijk wordt hoe alle uitdrukkingen van lichaam, ziel en geest dit ene kerncentrum weerspiegelen. Zo komt het gevonden geneesmiddel tot zijn recht. Lichaam en ziel drukken dezelfde verstoring(en) uit. Wat in de ziel verscholen achterblijft, laat het lichaam direct en duidelijk zien. Hoe dieper de homeopaat graaft, hoe dichter hij bij zijn kern komt en dat in het voordeel van de patiŽnt.

Homeopathie

Lees meer over homeopathie 


Wat is spagyriek?                      lees alles over spagyriek


Het woord spagyriek komt van het Griekse spa-o (span) en betekent 'uit elkaar halen’ of ‘scheiden', terwijl a-geiro (ageirein) 'samenvoegen’ of ‘verenigen' betekent. Het voordeel van spagyrische essences is, dat deze zowel organische als anorganische stoffen bevatten. Door de verschillende productietrappen kan de volledige plant nuttig gemaakt worden. De alchemist en Zwitserse arts Paracelsus in Duitsland (1493-1541) vormde het fundament van de hedendaagse spagyriek. Hij hield zich zijn hele leven bezig met het bereiden van geneesmiddelen en hij was in zijn tijd een van de eersten, die zich met de spagyrische geneeskunde bezighield. Spagyrische middelen werden in zijn tijd op een speciale manier verwerkt. Paracelsus stelde, dat elk geneesmiddel een specifieke eigenschap moet bezitten. De farmacoloog moet de natuurgesteldheid van de plant precies kennen en deze van eventuele ballast bevrijden. Hij koppelt delen van de plant los en na een bepaalde bewerking brengt hij de delen weer bij elkaar op een hoger trillingsniveau, waarbij de heilzame stoffen niet worden afgebroken. Paracelsus benutte in zijn tijd aftreksels van planten, die hij weer op een speciale manier verdunde. Na hem zijn meerdere artsen ermee bezig geweest. Hij heeft zijn beste medicijnen ontleend aan herders en zigeuners. Hij wist dat de geneeskracht van planten niet alleen afhangt van hun werkstoffen, maar ook van het vrijkomen van hun helende eigenschappen. In elk plantenleven leeft een elektrische kracht. De werkingswijze bij spagyriek is veelvoudig sterker en krachtiger aan potentie, dan bij homeopathische middelen. Beide nodigen uit tot genezing. Naast Paracelcus is ook de Duitse arts Zimpel (1801-1879) bekend. Volgens hem was er een brug tussen de homeopathie en de plantengeneeskunde, die zich inhoudelijk onderscheiden door hun karakteristieke bijzonderheden. Tegenwoordig hanteren enkele farmaceutische industrieŽn dezelfde regels en de werkwijze, die Paracelsus en Zimpel ook volgden. Zij gebruiken zowel inheemse als buitenlandse planten.                           

                                                             Lees meer over kruiden en spagyriek

Celvoedingstherapie
De twaalf celzouten
Biozouten zijn een uitvinding van de Duitse arts dr. med. W. Heinrich SchlŁssler (1821-1898) uit het Duitse stadje Bad Zwischenahn, in het toenmalige Groothertogdom van de stad Oldenburg. In 1872 opende hij zijn praktijk als homeopathisch arts. Hij stelde dat het leven van planten afhankelijk is van bepaalde mineraalzouten op de voedingsbodem. Zijn biochemische hypothese stoelt niet op de gangbare homeopathie, maar op de levensnoodzakelijke mineraalzouten, die normaliter ook in het menselijke lichaam moeten voorkomen. Hij was van mening dat ziekte vaak gepaard gaat met een gebrek aan ťťn of meerdere mineraalzouten.
 
SchŁŖler ontdekte de twaalf lichaamszouten. Zijn methode boekte grote vooruitgang. De mineraalzouten werken volgens de homeopathische methode als gefixeerde katalysatoren met bepaalde biochemische reacties. Later zag een andere arts, dr. G.W. Carey een verband tussen de onderlinge middelen met de jaargetijden en het type mens. Hij had redenen om aan te nemen, dat in elk seizoen een zout beter op het lichaam inwerkt, zoals levertraan beter in de winter werkt. Volgens Carey kan men gebrek hebben aan een eigen individueel ‘geboortezout’. De mineraalzouten hebben een prijsgunstige therapiemethode. Het is een systeem dat te overzien is. De verdraagzaamheid is uitstekend en de werkzaamheid hoog. Eenmaal per week ťťn dosis van het ‘geboortezout’ zou al voldoende zijn zichzelf fit te houden.